Az edzés fontossága inzulinrezisztenciában
2016. június 09. írta: Prima Medica Egészségközpontok

Az edzés fontossága inzulinrezisztenciában

Olykor nehéz elkezdeni az edzést, ha eddig nem volt a mindennapok szerves része. Mivel számolni kell azzal, hogy ez az egyik legjobb módja az inzulinrezisztencia "kezelésének", ezért a mozgásra is közel akkora hangsúlyt kell fektetni, mint a táplálkozásra. A jó hír, hogy a napi 24 órából nagyjából 1 órát fog igényelni, cserébe nagyon sokat ad. Az Életmód Orvosi Központ edzője és egészség tanácsadója, Németh Vivien beszélt a testmozgás fontosságáról inzulinrezisztensek esetében.

EDZÉS- INZULINREZISZTENCIA

Az inzulinrezisztencia olyan cukoranyagcsere betegség, melynek következménye többek között az elhízás, fáradékonyság, meddőség. Társadalmunkban egyre többen küzdenek ezzel, vagy genetikai hajlam miatt, vagy a nem megfelelő életmód, helytelen táplálkozás és a fizikai aktivitás hiányának okán. Ha már kialakult az inzulinrezisztencia, nagyon jól lehet alkalmazkodni hozzá, ezzel könnyebbé téve a mindennapokat és az egészségi állapotot. Az edzés kiemelten fontos tényező ilyenkor!

ALACSONYABB VÉRCUKORSZINT, KEVESEBB INZULIN, CSÖKKENŐ PLUSZ KILÓK , FORMÁS TEST, DE HOGYAN?

Kiemelten a súlyzós edzés javítja az izomsejtek inzulinreceptorainak inzulinérzékenységét, emiatt egyre több glükózt képes felvenni, majd ebből glikogént építeni.
Nemzetközi, szakmai társaságok által javasolt legalább 60 perces(2x30 perc), közepes intenzitású erősítő edzés heti szinten. Ha nincs lehetőség edzőteremben, kondigépekkel edzeni, akkor az otthoni, saját testsúlyos edzés is megfelelő terhelést ad. Ahogy javul az edzettségi állapot, úgy érdemes nehezíteni a gyakorlatokat. Mindemellett kapjon helyet az aerob mozgás, mint kerékpározás, emelkedőn séta, kocogás, futás. Hetente kezdetben 2, majd 3 alkalommal,legalább 50-60 percig tartson/edzés. Ezen felül legyen az erősítő jellegű edzés.

Mivel az izommunka csökkenti a vércukor szintet, edzés közben a biztonság kedvéért legyen kéznél ~10 grammnak megfelelő gyors felszívódású szénhidrát. Az intenzív mozgás elkezdése előtt, érdemes tájékozódni, mi lenne egyénileg a legcélravezetőbb terhelés. Egy átfogó állapotfelmérés után, mindenki megtalálhatja a számára legoptimálisabb edzésprogramot.

MILYEN POZITÍV HATÁSOKKAL JÁR A TESTEDZÉS MÁR RÖVID IDŐN BELÜL?

- csökkenő testzsírszázalék, csökkenő inzulinrezisztencia
- az izom terhelés hatására, mozgás alatt, inzulin nélkül tudja felvenni a vérkeringésből a glükózt (nyugalomban neki is szüksége van inzulinra)
- rendszeres testedzés hatására csökken a nyugalmi vérnyomás
- az edzésen kívüli, hétköznapi teendők könnyebb elvégzése (pl.: 1-2 emelet lépcsőzés, buszra sietés, játék a gyermekkel)
- tónusos izomzat, magabiztosabb megjelenés
- a hasi zsír csökkenése bizonyítottan jobb alvást garantál

Ennek fényében egyértelmű, hogy a testedzés elengedhetetlen az inzulinrezisztencia kezelésében. Csak a táplálkozásra való odafigyeléssel nem érhető el 100%- os javulás. Legyen része a mindennapoknak a fizikai aktivitás. A diéta és edzés tudatos kombinálásával teljes az egészséges élet. Szakedzői segítség kérése javasolt kezdők esetében mindenképp, csakúgy, mint a haladóknak akik tovább szeretnének fejlődni.

Forrás: Életmód Orvosi Központ

A bejegyzés trackback címe:

https://inzulin-rezisztencia.blog.hu/api/trackback/id/tr28783878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása