Normál ciklus esetén is fennállhat inzulinrezisztencia
2015. december 28. írta: Prima Medica

Normál ciklus esetén is fennállhat inzulinrezisztencia

A rendszertelen, esetleg kimaradozó menstruáció hátterében több probléma is állhat, ám gyakran inzulinrezisztencia okozza a panaszt. Bár valóban ez az egyik legáltalánosabb tünete  a betegégnek, ám előfordulhat, hogy a szabályos ciklus ellenére is fennáll az állapot. Dr. Koppány Viktória, a Budai EndokrinközpontPCOS és inzulinrezisztencia specialistája ezért az javasolja, senki se vesse el normál menstruáció esetén az IR lehetőségét, hiszen ettől függetlenül még fennállhat a probléma.

Amikor az inzulinszint megemelkedik

A hasnyálmirigyben termelődő inzulin a szénhidrát-anyagcsere fő hormonja, melynek feladata, hogy a vérből a sejtekbe szállítsa az glükózt. Inzulinrezisztencia (IR) esetén a sejtek sérültek, így rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben. Emiatt kompenzálásként a hasnyálmirigynek a kelleténél több inzulint kell termelnie, hogy a cukor a sejtekbe kerülhessen – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája. Az állapot legnagyobb veszélye, hogy ez hosszútávon túl nagy terhet ró a hasnyálmirigyre, ami egy idő után kifárad, és ez könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

Sajnos a probléma felderítése nehézkes, hiszen nem csak igen változatos tünetekben jelentkezhet, de az általános vércukorvizsgálattal nem diagnosztizálható a betegség, ugyanis inzulinrezisztencia esetén a glükóz szintje a normál tartományon belül mozog. Éppen ezért ha valaki IR-re gyanakszik, neki inzulinra kiterjesztett vérvizsgálaton szükséges részt vennie, méghozzá a 0,60 és a 120 perces értékeket is vizsgáltatva.

Nem mindig jelez a rendszertelen vérzés

Az IR gyanúja legtöbbször rendszertelen menstruáció esetén merül fel, ám nem törvényszerű, hogy a ciklusban változások következzenek be. Éppen ezért ekkor a többi jellegzetes tünetet érdemes megfigyelni magunkon: pattanások, hízás, fáradékonyság, petefészek ciszták, álmosság (főleg az étkezéseket követő 2-3 órában). Sajnos azonban nem ritka, amikor semmilyen panasz nem hívja fel a figyelmet a problémára- ilyenkor általában teherbeesési nehézségek során gondolnak inzulinrezisztenciára, hiszen az állapot meddőséget is okozhat- mondja dr. Koppány Viktória.

Kezelés nélkül cukorbetegség is kialakulhat

Az IR kezelés nélkül nem csak esztétikai problémákat okozhat, hanem könnyen 2-es típusúcukorbetegséggé nőheti ki magát. Terápiája három pilléren nyugszik: speciális szénhidrátszegény diéta, rendszeres testmozgás, valamint szükség esetén gyógyszeres kezelés. Fontos tudni, hogy az inzulinrezisztenciaegy teljes életmódváltást követel, így az értékek normalizálásához az előírtak pontos betartása, valamint rendszeres kontroll szükséges! A maximális hatás érdekében célszerű endokrinológus, dietetikus, valamint testnevelő edzőtanácsait is kikérni, mindhárom oldalról megtámogatva a javulást!

Forrás: Budai Endokrinközpont

A bejegyzés trackback címe:

https://inzulin-rezisztencia.blog.hu/api/trackback/id/tr678182264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása