Inzulinrezisztencia
2016. január 19. írta: Prima Medica

Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, ha a sejtek ellenállóvá válnak az inzulinnal szemben, nem ismerik fel a jelenlétét. Emiatt a hasnyálmirigynek sokkal több inzulint kell termelnie, hogy a cukrot a sejtekbe juttassa. Ha hosszú távon nagy mennyiségű inzulint kell termelnie a szervezetnek, akkor a hasnyálmirigy kifárad, és kettes típusú cukorbetegség alakulhat ki belőle.

Kialakulásának oka:

  1. egyrészt genetikai,
  2. másrészt a stressz,
  3. mozgásszegény életmód és a rendszertlen táplálkozás

áll az egyre gyakoribb megjelenésének hátterében.

Milyenen tünetek esetén kell inzulinrezisztenciára gondolni?

  • cukros ételek elfogyasztása után kis idővel idegesség, ingerlékenység tapasztalható;
  • 1-1 étkezés kimaradása esetén izzadás, koncentráció zavar alakul ki;
  • étkezés után 1-2 órával fáradtság, koncentrációs zavar, szapora szívverés jellemző;
  • rendszertelen menstruáció;
  • ciszták a petefészekben;
  • meddőség;
  • hagyományos diétával nem csökkenő túlsúly;
  • hasi elhízás;

Inzulinrezisztencia vizsgálata

Az inzulinrezisztencia diagnózisának felállításához cukorterheléses vizsgálatra van szükség, mely során 75 gr cukrot tartalmazó szirupot kell éhgyomorra elfogyasztani. A vércukor- és inzulinszint ellenőrzése szükséges a folyadék elfogyasztása előtt közvetlenül, és 2 órát követően, de a 60 perces értékeket is szükséges megnézni a pontos vércukor- és inzulingörbe felállításához. Inzulinrezisztencia vizsgálatra felkészülés Az inzulinrezisztencia vizsgálat éhgyomorra történik, ez azt jelenti, hogy az inzulinrezisztencia vizsgálat előtt 8 órán keresztül ne egyen, és inni is csak vizet igyon.

Vizsgálatra bejelentkezés:+36 (70) 431 9728

Inzulinrezisztencia kezelése

Kezelésnél kiemelt szerepe van életmódváltással járó, meghatározott szénhidráttartalmú étrend bevezetésének, rendszeres kardió- és rezisztenciaedzést is magában foglaló mozgásprogramnak, és a lelki harmónia megteremtésének. Egyes esetekben gyógyszerek alkalmazásával lehet segíteni a kórkép javulásán.

Inzulinrezisztencia kezelése mozgással

Az inzulinrezisztencia kezelésében kulcsfontosságú szerepet tölt be a rendszeres testmozgás bevezetése hétköznapjainkba. Ahogy a táplálkozásban, úgy az edzések területén is rendszerességre van a szüksége a szervezetünknek, hogy a sport pozitív hatásai érvényesülni tudjanak. A testmozgásnak különböző pozitív hatásai vannak az inzulinrezisztencia esetében. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a sport segíti a glükóz sejtekbe kerülését, így kevesebb inzulint kell termelnie a szervezetnek a vércukorszint normalizálásához. Ezen kívül növeli a szervezet inzulin iránti érzékenységét, ami megkönnyíti a hasnyálmirigy munkáját.

Amennyiben az Önnek javasolt mozgásról többet szeretne tudni, látogasson el az életmód orvosi központ honlapjára.

Inzulinrezisztencia étrendshutt.jpg

Inzulinrezisztenciával élők esetében kiemelt szerepet tölt be a rendszeres sport mellett az optimális testsúly elérése, így túlsúlyosak esetében a felesleges kilók leadása, míg vékony testalkatúak esetében optimális izom- és zsírtömeg elérésére kell törekedni. Az étrendnek gyakori kis mennyiségű étkezéseket kell magába foglalnia, a hozzáadott cukrot tartalmazó termékek kerülésével és a fehér liszt fogyasztásának csökkentésével. Javasolt alacsony glikémiás indexű ételek választása, sok zöldség fogyasztás, és mérséklése a zsírbevitelnek.

Amennyiben szeretne inzulinrezisztencia étrenddel kompatibilis recepteket kipróbálni, látogasson el a mentesrecept.blog.hu oldalra

Inzulinrezisztencia és meddőség

A meddőség hátterében állhat inzulinrezisztencia is. Oka, hogy az állandóan emelkedett inzulinszint hátráltatja a petefészkek petesejt termelését, aminek következtében a menstruációs ciklusok hosszabbodnak, vagy rendszertelenek lesznek, így a gyermekáldás is elmarad. Meddőség esetében az inzulin és cukoranyagcsere kivizsgálása alapvető fontosságú!

Amennyiben szeretnél egy közösség tagjává válni, csatlakott az Inzulinrezisztenciával teljes életet csoporthoz a facebookon-és az IR klub rendezvényeihez.

Forrás: Budai Endokrinközpont

A bejegyzés trackback címe:

https://inzulin-rezisztencia.blog.hu/api/trackback/id/tr568286054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása